Fönsterputsning med glans

Hör du till de som älskar fönsterputsning (finns det någon som gör det?) eller är du den som verkligen ogillar att putsa fönster för att det alltid blir flammigt, kladdigt, aldrig riktigt rent? Många är vi nog som har stått och gnidit på våra fönster utan att de inte blivit som vi hoppats, så där skinande blanka som man bara ser hos andra. Vill du veta hur du får de där skinande fönstren, även om du sköter din fönsterputsning själv? Då ska du fortsätta läsa här.

Material för fönsterputsning

Det viktigaste (eller kanske en av dom) är att ha ”rätt” utrustning innan du börjar med fönsterputsningen. Har du inte rätt utrustning så blir det inget superresultat. Enligt rekommendationer ska du använda dig av en ”påblötare” (är det ens ett ord?) med tvättpäls, hink och vatten så klart. Du ska också ha en gummiskrapa, några torkdukar, så kallad fönstersåpa och vatten, men det går även bra med diskmedel. Fundera på om du behöver något att stå på med, om fönstren är högt upp på något ställer. Hur vet du att du använder lagom mycket medel? Medlet kan nämligen lämna den där retliga hinnan på fönstret som får det att se lite flammigt ut.

Så här kommer receptet: två matskedar diskmedel eller fönstersåpa spädes ut i 8 liter vatten.

Hur du utför fönsterputsning

Tänk på att ha rikligt med vatten när du börjar, så doppa påblötaren i mängder med vatten och krama sedan ur den till den slutar att droppa. Gnugga rutan!

Det är inte bra om det tar för lång tid (hur länge är för lång tid?) från blötläggning till torkning, risken är då att fönstret får fläckar från intorkat medel.

När du har blötlagt rutan kommer den viktiga avskrapningen! Det är här många får problem med randiga och flammiga fönster. Detta måste göras på rätt vis med rätt material. En gummiskrapa.

Om du vill göra det lätt för dig ska du börja skrapa längst upp i högra hörnet. Pressa inte skrapan mer än nödvändigt mot fönstret och dra den rakt ner och torka sedan av skrapan med en torkhandduk. Nästa gång ska skrapan överlappa den torra ytan i höger med ett par centimeter. Upprepa tills allt vatten skrapats av.