Elektriker under åsksäsongen

När säsongen för blixtnedslag och åska är igång så blir det extrajobb för alla elektriker. Det är stora krafter i ett åskoväder och ett blixtnedslag kan orsaka stor förödelse eller i alla fall stora skador på hus och egendom. Länsförsäkringar får, snitt på en 10-årsperiod, mellan 5 000-10 000 ersättningsanspråk varje år från sina kunder efter skador som orsakats av åska eller blixtnedslag. Oväder och åska förekommer i hela landet, men det har efter undersökningar visat sig att några ställen är överrepresenterade, dessa är Jönköping, Södermanland, Kalmar och Blekinge. Förra sommaren fick vi ett blixtnedslag i vår sommarstuga som slutade bra men att vi fick ringa en elektriker i Landskrona, som fick komma och kika på vår elektronik.

Minska risk för blixtnedslag

Det händer inte varje gång att blixten slår ner och att det blir katastrofala följder men det är väldigt dumt att chansa och det går med enkla medel att minska risken för nedslag och förstörelse. Bor du i hus kan du installera ett överspänningsskydd samt en jordfelsbrytare. Du bör också dra ur alla strömkontakter i huset vid åskovädret och definitivt alla laddare som brukar sitta i som man inte tänker på. De vanligaste skadorna efter ett åskoväder orsakas av att blixtens kraft leds in i ledningarna till byggnaden och genom all elektronik som är anslutet till ditt elnät. Tänk också på att dra ut robotklipparens laddstation, om du har någon, och så klart din bil om du har en elbil.

Nedslag kan kräva elektriker

Det finns en risk att du inte märker problemen efter ett blixtnedslag som kanske skett under sommaren, förrän du slår på elen till hösten. Det kan vara så att blixtnedslaget har förstört isoleringen på elkablarna och dessa kan då orsaka oväntade bränder och elfel.

Därför kan det alltid vara bra att ringa in en elektriker som besiktigar ledningarna för att se om det går att utesluta elfel. Elektrikern mäter din elanläggning för att se om det går att avslöja några fel. ­