Friluftsutrustning

Har ni tänkt på hur vi har förändrat vår syn på friluftsutrustning. När jag var ung så köpte man praktiska prylar och brydde sig inte så mycket om hur sakerna såg ut. Idag ska allt vara snyggt och det är viktigt med färger och design.

Numera tänker vi också mycket på vad som är inne inom friluftsutrustning. Om du är ute i naturen och tältar ska du helst ha en stekhäll med dig. Och det duger inte med vilken stekhäll som helst, det ska vara en äkta Muurikka. I min ungdom körde vi med trangiakök med t-sprit att elda med. Detta duger fortfarande för mig, men när man ser sig omkring på naturtältplatser så är det ingen som använder t-sprit längre.

Friluftsutrustning för nybörjaren

Om du är nybörjare som friluftsmänniska tycker jag inte du ska köpa den allra dyraste friluftsutrustningen. Om du inte vet om du gillar friluftslivet är det onödigt att köpa på sig massa dyra grejer. Bättre att börja lite försiktigt för att sedan komplettera och köpa bättre saker efter hand.

Den utrustning du inte själv vill ha kvar kan du oftast sälja till en annan friluftsnybörjare.

Det du behöver beror helt på vad du tänker syssla med ute i naturen. Ska du övernatta? Ska du göra dagsvandringar och laga mat under vandringen? Annat du behöver tänka på är väder och årstid. Att vara ute i naturen under de varmaste månaderna är ingen konst, förutom att du kanske behöver ha med dig myggmedel och solskydd. Men om du ska ge dig ut under sen höst eller tidig vår så behöver du mer utrustning och även bättre kläder.

Ska du övernatta behöver du kanske tält, sovsäck och liggunderlag. Dessutom behöver du ha möjlighet till matlagning. Ett campingkök har du glädje av även om du inte ska övernatta. Det är alltid gott att få lite varmt i sig om man är ute hela dagen.