En skön stol på mitt nya jobb

När jag började mitt nya jobb vid årsskiftet visste jag inte riktigt vad det skulle innebära. Nu vet jag så mycket mer, och det blev en positiv överraskning av det hela.

Jag ska övervaka ett antal skärmar för att se att alla maskiner är igång och att deras prestanda är den förväntade. Jag såg framför mig ett sömnigt arbetspass där jag skulle få ont i rumpan och bli uttråkad. Men så fel jag hade. För det första så innebär ett arbetspass inte att jag bara sitter och stirrar på skärmarna. Jag behöver hålla koll på dem men jag ägnar mig även åt justeringar och att kontakta ansvariga mekaniker när det är något som behöver justeras manuellt. Sen har jag alltid ett par kollegor med mig i bevakningsrummet så det kan bli livliga diskussioner och många goa skratt. För det andra så har alla vi som jobbar i kontrollrummet jättesköna bevakningsstolar som avlastar och stöttar där det behövs. Var och en av oss har sin personliga stol där alla inställningar gåtts igenom med en ergonom för att var och en ska kunna ställa in den så att det passar oss. Det går också enkelt att ändra inställningar för att få en mer varierad arbetsställning.

Jag hade aldrig hört talas om bevakningsstolar förut, men nu vet jag vad det är för något. Det är stolar med extra inställningar för att de ska kunna anpassas efter individen så bra som möjligt. Ofta är de mer robusta än vanliga kontorsstolar eftersom de ska kunna användas dygnet runt.  Vi sitter inte på våra bevakningsstolar dygnet runt, men vi har långa arbetspass på 12 och en halv timme så det krävs en riktigt bra stol. Å andra sidan har jag långa ledigheter mellan mina arbetspass så det är helt klart värt det.