Solel i Östersund

Hur är det egentligen med solel i Östersund, om man jämför med att installera solel i södra delarna av Sverige? Enligt experterna på solel så ska det absolut löna sig att installera solpaneler även i norra delarna av Sverige då det tydligen finns tillräckligt med soltimmar för att det fortfarande ska vara tillräckligt effektivt med solel. Vem vet om det stämmer eller inte, det har inte gjorts tillräckligt med studier ännu för att få fram något vettigt resultat av det hela så än så länge så finns det säkert en del som avvaktar med att installera solel på grund av detta med antal soltimmar.

Effektivt med solel

Nu när vi har haft ett år med chockhöjda priser på el så har det plötsligt blivit otroligt populärt att installera solel hos både privatperson men även hos vissa typer av företag. Många har tillräckligt stora tak för att kunna sätta solpaneler på sina tak och för det mesta räcker det att fylla taket för att de ska få så mycket el som de gör åt. Men ibland blir det svårare att få ytan att räcka till och en del vill inte proppa sitt tak fullt med solpaneler. Då går det även att sätta solpaneler i trädgården för att få solel men det kanske inte är så snyggt om man har en lite mindre trädgård.

Solel i stora parker

En del företag eller lantbrukare som äger stora markytor har gjort som stora solels-parker där solpanelerna står på rad på stora ytor för att kunna förmedla och sälja solel till andra som behöver det. Som att ha en stor kvarn som genererar el åt andra runt omkring med sin vattenkraft. Stora solels-parker kan ge en riktigt stor vinst men det gäller också att Sverige har tillräckligt många soltimmar också så att det räcker.